COMUNICAT DE FEMINISMES DE PATI DE L’ ATENEU ROSA DE FOC EN RELACIÓ A LES AGRESSIONS MASCLISTES EN EL COL·LECTIU L’OCA DE GRÀCIA

Des del grup de Feminismes de Pati de l’Ateneu Rosa de Foc volem manifestar la nostra rotunda condemna a les violències masclistes a les quals s’ha vist sotmesa M., per part de Xavi Guàrdia, ex-militants totes dues del col·lectiu L’ Oca de Gràcia. Així mateix, manifestem la nostra repulsa cap a l’actitud de qüestionament de les denúncies exposades per M. que algunes persones han manifestat en els comunicats públics previs.
Feminismes de Pati dóna total suport a M., i a totes aquelles dones, lesbianes i trans, que sofrim diàriament les violències derivades del sistema heteropatriarcal. Enfront aquestes violències, la sororitat és la nostra arma.
Manifestem, així mateix, que ens hem reunit amb M. i el seu Grup de Suport amb la finalitat de poder expressar-lis el nostre suport i intercanviar visions i estratègies. Fruit d’aquesta reunió i d’un procés intern de Feminismes de Pati decidim expressar públicament la nostra posició respecte a aquest tema tan greu.
Ens fem ressò de les demandes de: Veritat, reparació i no repetició expressades per M. en els seus comunicats, per la qual cosa:
– Iniciem un veto d’accés a les activitats organitzades pel nostre col·lectiu, Feminismes de Pati, a la persona que va cometre les violències i agressions masclistes, Xavi Guàrdia, durant el temps que la persona que ha sofert l’agressió ho necessiti. Entenem aquesta restricció d’accés com una mesura per preservar un espai dins del barri on M. pugui sentir-se segura en el moment en que desitgi venir. Volem recordar aquí que fruit d’aquestes violències ella s’ha vist obligada a abandonar el barri i fins i tot la ciutat, tal com ha denunciat públicament.
– Iniciem un veto d’accés a les activitats de Feminismes de Pati a les persones que van perpetuar les agressions en forma de negació d’aquestes, obviant i deslegitimant a la persona que ha patit les agressions, tal com ella ha denunciat. Considerem necessari mantenir el veto fins que aquestes persones –assenyalades per M.- emprenguin les mesures de veritat i reparació que ella planteja en els seus comunicats previs: Reconeixement i disculpa pública per la perpetuació de les violències sota forma de silenci i negació d’aquestes, així com autocrítica i debat amb la finalitat de trencar definitivament amb la perpetuació de violències pròpies del sistema heteropatriarcal. Recordem aquí que una agressió existeix des del moment en què una de les persones se sent agredida i que el silenci i l’ocultació són i formen part d’aquestes mateixes violències.
Finalment, demanem a L’ Oca de Gràcia la condemna pública de les agressions sofertes i viscudes per part de M. i animem a les integrants a treballar en les mesures concretes de reparació i no repetició reclamades per ella.
Com deia el comunicat unitari de la vaga feminista del 8M:
“PROU! De violències masclistes, quotidianes i invisibilitzades que vivim les dones sigui quina sigui la nostra edat i condició. VOLEM poder moure’ns en llibertat per tots els espais i a tota hora. VOLEM gaudir del nostre dret a viure una vida lliure de violències masclistes”
Volem barris i col·lectius lliures de violències masclistes. Juntes som més!

Feminismes de Pati de l’Ateneu Rosa de Foc
20 de juny de 2018